Sunday, April 17, 2011

FUNGSI VITAMIN C DALAM dR BETES


Vitamin C merupakan salah satu jenis bahan yang terdapat didalam produk keluaran dR Group (dRG) iaitu dR Betes.

Fungsi Vitamin C yang terkenal adalah rumusan kolagen iaitu bahan protein yang mengikatkan sel-sel badan untuk membantu mengekalkan kesihatan tubuh badan.

Jadi, ianya penting bagi pembaikkan semula dan pertumbuhan tisu, sel, gusi, pembuluh darah, tulang dan gigi serta mempercepatkan pemulihan luka, melecur dan gusi berdarah.

Menurut Presiden dR Group (dRG) Datuk Dr Che Rozmey Che Din (DDR) Vitamin C merupakan antioksidan yang menolong mengeluarkan toksin dalam darah dan mempunyai kesan anti penuaan.

“Menentang jangkitan, menghalang serangan virus dan bakteria serta mengurangkan kesan alergi adalah kelebihan yang terdapat didalam vitamin C,” katanya.

Beliau berkata lagi, Vitamin C juga mampu mengurangkan pembekuan darah dan menolong menurunkan kolesterol dalam darah sekaligus memulihkan pesakit daripada kencing manis.

“Ianya juga berfungsi menolong menyerap zat besi dan meningkatkan hemoglobin dalam darah serta membentuk otot-otot baru dan mengurangkan sel-sel lemak,” katanya ketika dihubungi.

0 comments:

Post a Comment

 
Design by Free Wordpress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Templates